Нещодавно столиця України приєдналася до CoST із трьома пілотними проектами. Перш ніж почати моніторинг дорожніх робіт Києва, наша команда вирішила зробити невеликий порівняльний аналіз закупівель за I півріччя 2017 року, здійснених різними містами України (вибірково), та порівняти їх із закупівлями обласних служб автомобільних доріг, що перебувають у підпорядкуванні Укравтодору.

Отже, які закупівлі здійснювали замовники?

КОРИСНІ ДАНІ. Добровільна ініціатива CoST (Construction Sector Transparency Initiative) із секретаріатом у Лондоні призначена для забезпечення прозорості та підзвітності будівництва, яке здійснюється за рахунок публічних коштів. В Україні Ініціатива CoST започаткована в листопаді 2013 року. Пілотний проект CoST у дорожній галузі був розпочатий у листопаді 2015 року після підписання Меморандуму про співпрацю між Міжнародним секретаріатом CoST, Міністерством інфраструктури України, Укравтодором і Трансперенсі Інтернешнл Україна.

Какие дорожные работы покупали города и области в 2017 году

Підходи до відновлення вулиць та доріг досить різні. Укравтодор та місто Дніпро зробили акцент на поточні середні ремонти, які склали 68 та 70% від всіх закупівель відповідно. Близько 23% в обох випадках спрямовано на дрібний ремонт та експлуатацію.

Столиця віддає перевагу капітальним ремонтам, обсяг яких становить 93% від усіх закупівель.

Львів, Одеса та Харків спрямовують приблизно половину коштів на капітальні ремонти і половину на середні, дрібні та експлуатацію.

Читайте также - Миллиарды в асфальт. Украина идет на дорожный рекорд

Зазвичай вид ремонтів визначається з урахуванням різних факторів та має базуватися на інструментальних обстеженнях доріг.

Розглянемо, чим, окрім вартості та обсягу робіт, відрізняються середній поточний та капітальний ремонти:

Це, звичайно, не повний перелік, але навіть він дає можливість побачити базові відмінності.

Зрозуміло, що міста мали перевагу, зокрема більшу свободу у прийняті рішень, оскільки самі затверджують власні бюджети, на відміну від Укравтодору, який має погоджувати свої видатки в Кабінеті міністрів. Тому питома вага капітальних витрат (інвестицій у дороги) у містах є значно більшою, ніж на дорогах, які перебувають у підпорядкуванні Укравтодору. Але нагадаємо, що вже скоро запрацює Дорожній фонд і ця проблема має бути вирішена. Принаймні, хочеться в це вірити.

Читайте также - Что изменит Дорожный фонд и когда появятся автобаны

Середні ремонти доріг державного значення, які сьогодні замовляють обласні служби, часто нагадують капітальні за складом та вартістю робіт, але вони не завжди мають проектно-кошторисну документацію і не здаються в експлуатацію за участю органів Архбудконтролю. Тобто позбавлені контролю держави. Міцність дорожнього одягу теж не є критерієм середнього ремонту. Саме тому ми спостерігаємо колійність на щойно відремонтованих ділянках. Це треба враховувати і при виборі виду ремонту в містах.

Проведення капітальних ремонтів потребує ретельної підготовки, виготовлення проектної документації та обов’язкового контролю відповідності стандартам якості та безпеки з боку держави. Також замовник має докладати зусиль щодо залучення підрядних організацій, які здатні не тільки брати, але й виконувати тривалі гарантійні зобов’язання в межах міжремонтного строку експлуатації (див. таблицю).

Приємно бачити, що більшість з проаналізованих вибірково міст схиляються до більш ґрунтовного підходу при виборі ремонтів. Сподіваємось, що такий підхід дозволить їм у подальшому заощаджувати кошти та вимагати від підрядників усунення можливих недоліків (що теж трапляється) у рамках гарантійних зобов’язань.

Наталія Форсюк, директор національного секретаріату CoST