У грудні минулого року за ініціативою Мінінфраструктури КМУ прийняв постанову №1065, яка мала на меті запровадити якісний та незалежний контроль за будівництвом і ремонтом доріг (за прикладом світової практики та стандартів FIDIC).

Звичайно, усі з нетерпінням очікували дати набрання нею чинності, а саме 1 січня 2018 року, адже тема якісних ремонтів на дорогах стосується майже кожного. І хоча постанова викликала багато дискусій і потребувала доопрацювання, цей документ мав докорінно змінити підхід до контролю і створити конкурентний ринок у цій сфері.

Укравтодор доопрацював постанову, і нещодавно, 8 листопада 2017 року, КМУ вніс зміни в її текст. Що саме змінилося?

1. Одна з основних змін - це сфера застосування

Перша редакція передбачала застосування зазначених у документі вимог до всіх видів ремонтних робіт, нова - тільки до капітальних.

Що це змінило?

Майже все. Так, у 2017 році тільки 13% коштів було виділено на капітальний ремонт, будівництво й реконструкцію, тоді як на поточний середній - 87%.

За фактом укладених договорів службами автомобільних доріг у першому півріччі 2017-го - 11 та 89% відповідно. Отже, ця зміна суттєво обмежує проведення контролю якості.

Крім того, варто нагадати, шо Укравтодор уже в цьому році, відповідно до попередньої редакції постанови, був зобов’язаний залучати незалежних інженерів-консультантів для контролю якості робіт з будівництва та капітального ремонту, чого зроблено не було.

Читайте также - Глава Укравтодора: Я не хочу участвовать в политических играх 

2. Дата початку впровадження контролю

Відповідно до першої редакції, до 1 січня 2018 року вимоги мали застосовуватися під час виконання робіт з нового будівництва, реконструкції та капітального ремонту. А з 1 січня 2018-го відповідно до всіх видів ремонтних робіт. Як буде тепер?

Тепер застосовуватимуть ці вимоги до робіт з нового будівництва, реконструкції та капітального ремонту, проектування яких розпочинається з 1 січня 2018 року. Тобто дата та сама, але заміна слова "виконання" на "проектування" відтерміновує застосування цієї постанови приблизно ще на рік. Бо капітальне будівництво за день не проектується.

3. Зміст діяльності

Трошки складніше, але спробуємо розібратись.

Оскільки поточні середні і дрібні ремонти виключені зі сфери застосування контролю останніми змінами (дивись п.1), а будівництво, реконструкція і капітальні ремонти регулюються Законом "Про архітектурну діяльність", який передбачає здійснення архітектурно-будівельного контролю і авторського нагляду, виникає логічне питання: невже зміни до постанови внесені з метою лишити все, як було?!

Відповідно до чинного законодавства:

Технічний нагляд здійснюється Замовником з метою контролю за дотриманням проектних рішень та вимог державних стандартів, будівельних норм і правил, а також контролю за якістю виконаних робіт та їх обсягами під час будівництва або зміни (у тому числі шляхом знесення) об'єкта містобудування.

Державний архітектурно-будівельний контроль здійснюють органи державного архітектурно-будівельного контролю.

А контроль якості, відповідно до Державних будівельних норм, - це комплекс технічних та організаційних заходів з ефективного управління якістю на всіх стадіях створення об'єкта будівництва, у тому числі:

а) контроль показників якості матеріалів, виробів, конструкцій та устаткування;

б) контроль технологічних процесів;

в) забезпечення виконання будівельних робіт з дотриманням вимог щодо:

- пожежної безпеки;

- безпеки людей;

- впливу на навколишнє природне середовище;

- впливу шуму та вібрації.

Отже, під час будівництва здійснюється державний (органи державного архітектурно-будівельного контролю) та виробничий контроль (Підрядник), авторський (Генпроектувальник) та технічний нагляд (Замовник).

Отож, якщо виключено середні і дрібні ремонти, за якими, відповідно до чинного законодавства, немає контролю Архбудконтролю, а технічний нагляд і контроль за новим будівництвом, реконструкцією та капітальними ремонтами вже давно врегульовані, що міняється?

Читайте также - Миллиарды в асфальт. Украина идет на дорожный рекорд

Варто також зауважити, що перша редакція постанови №1065 мала ще дві суттєві відмінності від того, що лишилося ­­на сьогодні.

1. Тепер для здійснення технічного нагляду замовник має право залучати інженера-консультанта (у першій редакції замовник був зобов'язаний це робити). Тобто залучення незалежного нагляду буде за бажанням. 

2. Визначення інженера-консультанта та мета його діяльності суттєво змінені.

Наприкінці хотілося б додати, що сьогодні інженери-консультанти залучаються виключно під час реалізації проектів МФО, відповідно до правил Світового банку, ЕІБ та ЄБРР. А на бюджетних проектах, як і раніше, контроль та моніторинг якості здійснює ДП Науково-технічний центр Дорожній контроль якості (до 04.07.2017 - ДП Дорцентр), яке підпорядковане Укравтодору і з 2002 року виконує такі роботи на його замовлення та на замовлення обласних служб. Постанова №1065 мала на меті забезпечити конкурентність і незалежність залучених організацій з метою підвищення якості ремонтів та довіри до Замовників.

Яким чином буде виконане це завдання? Лишається тільки спостерігати, адже 2018 рік уже близько.

Наталя Форсюк, директор Національного секретаріату CoST України

*текст було уточнено після публікації