Кабмин назначил и.о. министра образования: ректор, экс-регионал, соратник Табачника
Сергій Шкарлет. Фото: stu.cn.ua

Ректор Чернігівського державного технологічного університету Сергій Шкарлет був призначеним заступником міністра освіти та науки та одразу був призначений в.о. міністра. Це відбулося на засіданні уряду 25 червня. 

Раніше ми писали, що Сергія Шкарлета хочуть призначити міністром освіти та науки. Утім, народні депутати та профільний комітет не підтримали кандидатуру і Сергія Шкарлета навіть не виносили на голосування в зал Ради.

СТАТТЯ ВІД 4 ЧЕРВНЯ ДОПОВНЕНА 25 ЧЕРВНЯ

Подання на його призначення зареєстрував прем'єр-міністр Денис Шмигаль18 червня кандидатуру мали винести на голосування в Раду, але цього так і не зробили.

Освітній парламентський комітет не підтримав кандидатуру, і стало зрозуміло, що 226 голосів за призначення Шкарлета у Раді не назбирається. Цю інформацію LIGA.net підтвердили декілька депутатів.

Ще кілька нардепів, в тому числі серед "Слуг народу", розповіли LIGA.net, що це розізлило Офіс Президента, тому уже збирають підписи за відставку з посади голови комітету Сергія Бабака. Зранку 19 червня про це відкрито заявив з трибуни Ради депутат від "Слуги народу" Гео Лерос, а видання "Букви" оприлюднило фото збору підписів, де уже 25 голосів.

"Я не розумію, як можна голосувати за цю відрижку Табачника?" - казав депутат.

Хто такий Сергій Шкарлет і чому його так підтримує керівництво країни? За словами заступниці голови фракції "Слуга народу" Євгенії Кравчук, Сергій Шкарлет пройшов співбесіду у прем'єр-міністра і президента. Володимир Зеленський також просив фракцію підтримати ректора і проголосувати за нього.

Як Сергій Шкарлет став кандидатом у міністри

Сергія Шкарлета порекомендували ректори університетів під час зустрічі з Володимиром Зеленським. Цю інформацію LIGA.net підтвердив ректор Київського національного університету будівництва та архітектури Петро Куліков, який був на зустрічі з президентом.

Обізнаний в ситуації співрозмовник із сфери освіти розповідає LIGA.net, що Сергій Шкарлет є креатурою Олексія Дніпрова, керівника апарату Офісу Президента. Дніпров працював заступником міністра освіти часів Віктора Януковича Дмитра Табачника, а потім перейшов працювати в Адміністрацію Президента. 

Журналісти програми розслідувань "Схеми" з’ясували, що Олексій Дніпров зміг уникнути люстрації завдяки листу очільника Національного агентства з питань держслужби Костянтина Ващенка на адресу Адміністрації Президента. Там Ващенко писав, що Дніпров не підлягає люстрації, бо за часів Януковича мав посаду "заступник міністра – керівник апарату", а люстрації підлягають тільки особи, що були просто "заступниками міністра". 

Ще на початку червня ексміністерка освіти та науки Ганна Новосад казала:

"Знаючи з джерел, як активно лобіюють цього кандидата, є всі підстави стверджувати - з кандидатурою визначились. Сергій Шкарлет - наш ймовірний наступний очільник МОН". 

Ексміністерка не перебільшувала: у розпорядженні LIGA.net є свідчення трьох депутатів зі Слуги Народу, що Офіс Президента переконував їх підтримати кандидатуру Шкарлета. 

Один з них каже LIGA.net, що його вже двічі вмовляли голосувати за Шкарлета: "Це не лише дзвінки з ОП, але й робота голів груп у фракції. Така ситуація - велика рідкість".

Кандидатуру Сергія Шкарлета планували винести на голосування в Раду ще на початку червня. Голова фракції партії "Слуга народу" Давид Арахамія ще 3 червня заявив: “На цьому тижні, сподіваюся, в нас буде три нових міністри. Це міністр захисту довкілля, це міністр освіти, міністр культури і віцепрем'єр з питань європейської інтеграції".

Але цього не сталося. Ймовірно, через суспільний резонанс. Тоді президент Володимир Зеленський вирішив спеціально поїхати до Чернігова 10 червня, аби подивитися, наскільки Сергій Шкарлет - достойний кандидат в міністри і як розвинув свій університет.

Судячи з того, що кандидатуру вніс до Ради прем'єр, побачене Володимиру Зеленському сподобалось. 

Освіта і трудовий стаж

 

Сергій Шкарлет народився в м. Коканд, Ферганської області, Республіка Узбекистан, 19 жовтня 1972 року. 

З квітня 1995 року до вересня 1995 року працював інженером-конструктором Ніжинського НВК "Прогрес". 

Далі роками працював в Чернігівському технологічному інституті на кафедрі економетрії обліку і аудиту, був проректором, а потім ректором у Чернігівському інституті інформації, бізнесу і права Міжнародного науково-технічного університету (за сумісництвом). 

З травня 2010 року – ректор Чернігівського державного технологічного університету. У рейтингу університетів "ТОП-200 Україна" 2018 року його виш посідав 93-е місце з 200.

У січні його університет придбав за держкошт білий пікап Volkswagen Amarok VOLCANO за більш ніж 1,5 млн грн. Про це 17 червня повідомили депутатка від “Голосу” і членкиня освітнього комітету Ради Наталія Піпа та ексміністерка освіти Ганна Новосад.

За словами Новосад, з 1 січня цього року МОН запустило нову модель фінансування університетів - за результатами їхньої діяльності. Низка вишів отримали значно більше, аніж мали б за старою системою. Ексміністерка розповідає, що наприкінці січня, коли кожен університет отримав свій новий бюджет, МОН надіслало їм листа. У ньому попросили використати цей плюс у коштах на доплати викладачам.

"Що зробив Сергій Шкарлет? Через 2 тижні купив собі автівку за 60 тисяч доларів за університетський кошт. За державний кошт. Зарплатня у викладачів цього університету "брудними" - 14 210", - відреагувала Ганна Новосад.

У його наукових роботах проект false-science швидко знайшов плагіат, і не один (ознайомитись детальніше можна туттуттуттут і тут). 

Це стало однією з причин, чому громадські організації - Батьки SOS, Освіторія, Смарт освіта, Едкемп Україна та інші - закликали не призначати Шкарлета міністром освіти та науки. Заяву підписали уже понад 200 осіб.

Не залишилися осторонь і науковці. Учасники ініціативи "Дисергейт" написали відкритого листа. Заявляють, що факти академічного плагіату вказують на неспроможність Шкарлета обіймати "бодай якісь управлінські посади в публічних установах". На думку вчених, плагіат є свідченням як нечесності, так і нездатності якісно виконувати інтелектуальну роботу. 

"Ці факти свідчать про нагальну потребу переоцінити весь доробок науковця і прийняти рішення щодо рівня його кваліфікації. Це мають зробити компетентні органи, зокрема Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО)", - йдеться у заяві.

Науковці навіть вийшли на мітинг під Раду 18 червня, аби протестувати проти призначення ректора міністром.

Згодом вийшла заява авторитетного Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки ітехнологій. У ній 24 провідних українських вчених закликають не підтримувати призначення Шкарлета міністром: "Не може бути очільником/очільницею МОН особа, наукова репутація якої є токсичною".

Сам Сергій Шкарлет у коментарі Суспільному пояснив плагіат так: "Це колективна монографія. Плагіат - це запозичення наукової новизни і її формування. Там з 200 сторінок знайшли дві сторінки, де посилання загальне на Бюджетний кодекс. Бюджетний кодекс - загальноприйняті речі. Всіх, хто це пише, можна шукати скрізь і всюди, тоді будь-який коментар, будь-яку публіцистичну статтю можна розцінювати як плагіат".

Присоединяйтесь к Instagram Liga.net - здесь только то, о чем вы не можете не знать

 

Політичні погляди

 

В своєму інтерв’ю 2010 року Сергій Шкарлет, який балотувався тоді в депутати облради від Партії регіонів, заявляв:

"Політичні орієнтири я обрав ще у 2004 році. На президентських виборах підтримував Віктора Януковича.

Не змінив своїх переконань навіть тоді, коли довелося відчути на собі певний тиск тодішньої правлячої партії, яка наполегливо пропонувала отримати її партквиток. Я повністю поділяю погляди і принципи Партії регіонів. Впевнений, разом з Президентом ми вибудуємо міцну вертикаль влади, яка займатиметься ділом і досягне значних результатів". 

Міністр освіти та науки при Вікторі Януковичі Дмитро Табачник особисто вручав Сергію Шкарлету нагрудний знак та посвідчення "Заслужений діяч науки і техніки".

У 2013 році наказом Віктора Януковича Шкарлета призначили до складу Комітету з Державної премії України в галузі освіти, за міністра Дмитра Табачника був членом акредитаційної комісії.

Читайте нас в Telegram: проверенные факты, только важное

Того ж таки грудня 2013 року, коли уже тривала Революція Гідності, ректор ще був у Партії регіонів, до нього звертався обласний штаб з вимогою покинути її лави.

Членкиня освітнього комітету Ради Наталія Піпа в коментарі LIGA.net підтвердила факт спілкування комітету з кандидатом. Розповіла, що його питали про членство в Партії регіонів. Сергій Шкарлет відповів депутатам, що "ніколи там не був", але йому "видавали членський квиток". 

"Він дещо заплутався у свідченнях: спершу сказав, що не був членом Партії регіонів, потім сказав, що був, але "ви ж розумієте, то був час такий, не можна було інакше". Коли я сказала, що знаю ректорів, які точно робили інакше – Сергій Шкарлет знизав плечима", - прокоментувала неформальну "співбесіду" інша членкиня комітету Інна Совсун.

У період Євромайдану Сергій Шкарлет також нібито погрожував студентам, які виходили на протести. Цю інформацію LIGA.net підтвердив тодішній декан університету, де Шкарлет є ректором, Олександр Кухарук. "Це правда. Він навіть вимагав зняти з гуртожитку український прапор, але потім домовився зі студентами, які це зробили. Тоді він був радником Дмитра Табачника, який розглядав його певний час на свого заступника", - сказав Кухарук. 

"Я певний час вважав його своїм другом. Він людина, м’яко кажучи, не дурна, але це великий флюгер. Людина з певними моральними деформаціями", - додав колишній колега кандидата. 

У 2015 році Сергій Шкарлет балотувався до Чернігівської обласної ради 7-го скликання від Блоку Петра Порошенко (БПП). Але програв.

 

Майно

 

У своїй декларації за 2019 рік ректор вказав, що не має власного житла, квартирою на 77 квадратних метрів володіє дружина.

Користується двома авто - Toyota Land Cruiser 200 2011 року випуску та Mitsubishi Pajero Wagon 2013 року, а дружина - Ford Kuga Titanium 2012 року.

За минулий рік отримав 509 577 грн зарплати, тобто в середньому - 42 тис грн на місяць.

Сумарно в родини понад 60 тис доларів і 85 тис грн готівкою.

Що кажуть прихильники кандидата

Ректор Київського національного університету будівництва та архітектури Петро Куліков у коментарі LIGA.net сказав, кандидатура Сергія Шкарлета на пост міністра - це пропозиція "ректорського корпусу". Володимиру Зеленському дали на розгляд декілька кандидатур. Пропонували також і Олексія Дніпрова (того самого заступника Дмитра Табачника).

"Це ті люди, які можуть скерувати ректорат, знають всю систему від початку і до завершення, мають авторитет, досвідчені. Знають принципи державного управління, а їх мало хто знає. Я Сергія Шкарлета знаю понад 10 років. Я голова ради ректорів Київського регіону, він входить в нашу спілку, бачив його як організатора, як він зробив свій вуз, як він керує. Не хочу порівнювати з тими, хто був", - сказав Куліков.

На питання про причетність кандидата до Партії регіонів відповів: "Я не був в жодній партії, крім Комуністичної. Просто я за що: взагалі ректор не може бути з чиєїсь партії, ректор - це державна людина, вмонтована в систему влади. Якщо сьогодні я буду проти влади, то пишу заяву на звільнення і йду".

Як Сергія Шкарлета сприйняли в освітньому комітеті

Сергія Шкарлета двічі співбесідували на посаду під час парламентського комітету з питань освіти та науки. Вперше - 3 червня. Депутатка від партії Голос і членкиня комітету Наталія Піпа запевнила, що на комітеті конкретного рішення по кандидату не ухвалили.

На другому засіданні комітету думки теж розділилися. Депутати розповідають LIGA.net, що комітет фактично проти Шкарлета на посаді міністра, але проти президента всі іти не наважаться. Тому комітет не рекомендував ректора на посаду, але й не виступив проти.

Саме через відсутність підтримки в комітеті кандидатуру ректора на голосування так і не поставили, розповів LIGA.net депутат Слуги народу на умовах анонімності.

Але на цьому історія не завершилася. Обізнаний співрозмовник зі "слуг" розповідає, що Офіс Президента розцінив таке рішення комітету як демарш його голови - Сергія Бабака

"І поставили задачу зняти і замінити на більш лояльну людину. Вже збирали голоси серед членів комітету і фракції, почалася планомірна робота", - розповідає LIGA.net співрозмовник. 

У коментарі LIGA.net голова комітету Сергій Бабак на питання про бажання звільнити його з посади відповів, що не має щодо цього "достовірних даних". 19 червня про такий намір відкрито заявив депутат від "Слуги народу" Гео Лерос. Заявив, що Сергія Шкарлета обрали на посаду міністра, бо "ректори київських вишів обіцяли підтримати нашого колегу на місцевих виборах мера Києва".

Чого чекати від Сергія Шкарлета на посаді

 

За словами Інни Совсун, на комітеті Сергія Шкарлета запитали, навіщо він іде в міністри. 

"Він відповів: "Ну, я в родині – четверте покоління освітян. Я дуже переймаюсь". Ні, це був не вступ, це була вся суть відповіді", - переповідає депутатка.

І додає, що міністр не представив свою програму: по вищій освіті уточнювальні запитання "ще якось відбивав", але не міг чітко висловлюватись по дошкільній, шкільній, професійно-технічній освіті.

Ганна Новосад твердить, що Сергій Шкарлет має "шалену підтримку". Чому? Бо "окремій когорті ректорів дуже потрібен свій зручний міністр, який буде не про якість освіти, а про зручність заради збереження своїх посад. І грошей". 

Ексміністерка освіти твердить, що серед прихильників кандидата уже обговорюють:

  • скасувати ЗНО на вступ після коледжів (раніше можна було вступити після 9 класу в коледж, а потім - одразу на третій курс університету, уникаючи ЗНО, тепер ЗНО з української мови та літератури обов’язкове - Ред.),  

  • обмежити ЗНО на магістратуру,

  • скасувати показники ефективності ректорів, які дозволять розірвати з ними контракт достроково, 

  • скасувати фінансування університетів за результатами їх діяльності. 

Її слова підтверджує й обізнаний співрозмовник LIGA.net, який працює у системі освіти. Заявляє, що під загрозою найперше опиниться єдиний вступний іспит з іноземної мови на магістратуру, так зване ЗНО на магістратуру. А також під загрозою ЗНО для випускників коледжів, які хочуть вступати потім до університетів. Воно перекрило схему, коли підлітки вступали до коледжу, а потім - уникаючи ЗНО - одразу на 2-3 курс вишу. "Особливо це б’є по протореному шляху обходу ЗНО, коли коледж є філією університету", - пояснює співрозмовник. 

На засіданні комітету 18 червня Сергій Шкарлет уже заявив, що ЗНО необов'язково складати студентам-заочникам, а шкільний атестат має давати більше балів при вступі.

Він додає, що також хочуть зняти обмеження, які не дозволяють ректору бути більше двох термінів на посаді, і втрутитися у новостворену формулу розподілу фінансування між університетами.

За нею, кращі виші отримують більше коштів, цифри визначає алгоритм за формулою.

"До чого ці всі зміни? Окремим ректорам, і вочевидь, пану Сергію, чхати на якість освіти, на майбутнє студентів, їм треба не хороші студенти - їм треба контингент. Саме так називаються в їхньому світі вступники з будь-яким рівнем знань, з яких вони просто знімають гроші", - переконана ексміністерка Ганна Новосад.

У своєму Telegram-каналі нардеп від Слуги народу Олександр Качура розповів, що на засіданні фракції Шкарлет запевнив, що санаторні школи-інтернати в пріоритеті, і він боротиметься за їхнє збереження. На це відреагувала керівниця СОС Дитячі містечка. Україна Дарія Касьянова, яка багато років працює у сфері захисту прав дітей.

"Як відбирають цих міністрів? Президент України 1 червня на зустрічі з дитячим фондом ООН UNICEF Україна заявив про підтримку реформи інтернатних закладів. Громадські організації виступили проти збереження "інтернату" у складі санаторних шкіл", - каже вона.

Чому? Інтернати не орієнтовані ні на освіту, ні на оздоровлення, пояснює Касьянова: "Не може дитина "лікуватись" в інтернаті 5 років і не бачити свою родину. Це порушення прав дитини. Якби знали, скільки потім прийомні сім’ї і психологи реабілітують дітей після таких санаторних та інших інтернатів".