Цього року Україна покращила свої позиції в рейтингу Doing Business на 4 пункти.

Передбачалося, що просування складе +10 позицій, але інші країни також проводять реформи і покращують своє місце в рейтингу, тому прогрес визначається швидкістю змін в країні порівняно з іншими. А швидкість зростання України невтішна, порівнюючи позиції України з країнами сусідами. Наприклад, Росія займає 35-е місце, Польща - 27-е, Литва - 16-е, навіть Білорусь на 38-й сходинці.

Цьогорічне зростання України в рейтингу забезпечив прорив в одній зі складових індексу, а саме - у сфері отримання дозволів на будівництво, де позиція України злетіла на 105 сходинок, одразу на 35-е місце, зайнявши позицію на рівні розвинених країн (ОЕСР). Таку стрімку динаміку визначила реформа пайового внеску в місті Києві, в основу котрої було покладено дослідження Центру економічної стратегії, з котрим детальніше можна ознайомитися за посиланням. Дана реформа знищила корупційні схеми пов’язані з пайовою участю та значно спростила і здешевила процес оформлення дозволів на будівництво в Києві. За рахунок дерегуляції ця сфера в Києві вийшла з тіні, і попри зниження максимальної ставки з 10% від собівартості будівництва до 2% - надходження до бюджету залишаються на минулорічному рівні. Оскільки вимірювання індексу проводять по правилах, що діють в столиці - то дана реформа була врахована як результат країни. Проте необхідно пам’ятати, що для решти України цього прогресу не існує, адже більшість українських міст досі зберігають застарілі правила сплати пайової участі. Тому, для того, щоб реально полегшити життя бізнесу та закріпити цей результат, потрібно повністю скасувати цей платіж. Адже подібної норми немає в законодавстві жодної сусідньої країни, навіть РФ.

Інший напрямок, за котрим відбулося зростання - оподаткування, завдяки ініціативі по зменшенню та уніфікації ставки ЄСВ на рівні 22%. Ця ініціатива мала бути врахована в рейтингу Doing Business попереднього року, але через особливості збору даних Світовим Банком, її зарахувати лише в рейтинг-2018.

Проблемою залишається низка інших питань, котрі тягнуть Україну донизу в підсумковому індексі. Реформи в таких проблемних сферах, нажаль, в більшості, блокуються зацікавленим сторонами.

В першу чергу - це компонента "вирішення неплатоспроможності" де Україна посідає 149-е місце зі 190 можливих. Законопроекти, котрі могли б покращити позицію України в цій сфері, з минулого року подані у Верховну Раду, проте, нажаль, навіть не були включені до порядку денного.

Інший проблемний момент - інфраструктура, а саме " під’єднання до електромереж". Ця процедура в Україні надзвичайно дорога і дуже затратна по часу, тому тут ми отримуємо 128-е місце. Дане питання є надзвичайно важливим, оскільки з однієї сторони підключення до енергомереж необхідне при запуску будь якого нового інвестиційного проекту, а з іншої - існує об'єктивна проблема зношеності енергетичних мереж та невідповідність їхньої пропускної здатності сучасним потребам.

Незадовільні показники ,також, по складовій "міжнародна торгівля" - 119-е місце. Тут Україну серйозно тягне донизу вартість та час необхідний на оформлення документів як для експортних, так і для імпортних операцій. Через високу вартість та тривалість оформлення документів Україна втрачає вигоди від вдалого географічного розташування та можливості інтеграції в глобальні ланцюжки доданої вартості, котрі надає Угода про зону вільної торгівлі з ЄС, оскільки для цього необхідно мати легкі процедури імпорту та експорту.

Потрібно також покращувати позиції в сфері захисту прав міноритарних акціонерів та забезпеченні виконання контрактів, котрі є болючими питаннями для бізнесу в Україні.

Багато з цих питань покликаний вирішити законопроект 6540. Якщо депутати приймуть його в першому кварталі 2018 року, це суттєво покращить позиції України вже в наступному Doing Business. За розрахунками Офісу ефективного регулювання, завдяки змінам що запропоновані даним законопроектом, рейтинг нашої країни може зрости на 32 позиції. При цьому найбільше зростання, на 10 позицій, буде забезпечене саме покращенням захисту міноритарних акціонерів. У разі прийняття законопроекту Україна може ввійти в топ-10 країн за цією компонентою. Суттєвий вклад в зростання внесе також спрощення процедур банкрутства для підприємств, котре хоч і не забезпечить Україні лідерські позиції, проте додасть 8 позицій в підсумковому рейтингу.

Але питання інвестиційної привабливості ширші, ніж окремо взятий індекс Doing Business. Тому не слід забувати про інші надзвичайно важливі питання для інвестиційного клімату. Так, опитування іноземних інвесторів, проведені Dragon Capital та Європейською бізнес асоціацією за допомогою Центру економічної стратегії, показали, що найбільшими перешкодами при інвестуванні в Україну є:

- Широко розповсюджена корупція

- Недовіра до судової системи

- Монополізація ринків та захоплення влади олігархами

Дані питання для бізнесу є навіть більшою проблемою, ніж війна на сході. Через це надзвичайно важливими для інвестиційного клімату є створення незалежного антикорупційного суду та ефективна робота інших антикорупційних органів. А питання якості реформи судової системи, в свою чергу, є ключовим для ефективної економіки, оскільки однакові правила для всіх учасників та невідворотність покарання за їх порушення є базовою умовою ринкових відносин.

Тому в українських умовах боротьба з корупцією є боротьбою за інвестиційну привабливість.

Олександр Кашко

Економіст Центру економічної стратегії

Подписывайтесь на аккаунт LIGA.net в Twitter, Facebook и Google+: в одной ленте - все, что стоит знать о политике, экономике, бизнесе и финансах.