Те що штаб Зеленського робить із темою дебатів - це класична маніпуляція масовою свідомістю. Це хибне перефокусування. Підміна сутнісного питання про дебати маніпулятивною дискусією - дебатами про дебати.

Суспільний інтерес полягає в тому, щоби кандидати прямо відповіли на питання про війну, агресора, Крим, міжнародну політику, реформи. Маніфестували свою політичну позицію. Для того, щоби суспільство могло потім, при недотриманні позиції, виставити їм рахунок.

Замість цього ми бачимо геніальну маркетингову кампанію по емоційному втягуванню народу в інформаційне бурлеск-шоу навколо дебатів. З мемасікамі, хайпом та ржачем.

І ось, вже увесь суспільні дискурс обертається навколо стадіонів, аналізів та баночок із сечею. Хоча повинен був би обертатися навколо відповідей кандидатів на питання про ключові загрози для України.

В команді Зеленського сидять дуже талановиті пропагандисти. Вони чудово володіють технікою дискурсивної та нарративної війни.

Зараз Зеленський для народу - це як тяжкий наркотик, який викликає емоційну залежність. Відриває від реальності та переносить у світ дивовижних марень. Але після приходу повернення до реальності відбувається жорстко та швидко. Реальність залишається реальністю поза тим, чи бачимо ми її, чи ні. Український народ може скільки завгодно втікати в опіум Зеленського. Але від реальності він не втече.

Так само і Зеленський, який вже підсадив людей на цю голку, не зможе втікти від реальності. Великий іллюзіоніст сходячи зі сцени стає просто людиною, викриваючись. Зеленський залишиться просто людиною після свого викриття. Якщо переможе - простою людиною у кріслі президенту. І як би він не уводив людей і себе від реальності зараз, в період кампанії, там вона наздожене і проковтне його дуже швидко. Бігати від Путіна та його спецоперацій з баночками вже не вийде. Доведеться реальність осмислювати і якось пояснювати людям.

Тому, я певен що морок всього цього «баночний дискурсу» зійде швидко. Я тільки боюся того, що почнеться на наступний день. Коли суспільство зрозуміє - воно очманіло та викинулося із 10 поверху після чергової дози медіа-героїну. І опритомнило тільки в падінні. Надто пізно.

(Джерело - блог автора)