Рік тому мені було дуже страшно. Після введення карантину половина рекламодавців відмінили чи зупинили кампанії на квітень.  

Треба було або знайти гроші, або скоротити видатки редакції – звільнити людей. 

Вибрали перше. Чесно звернулись до читачів за допомогою (це теж було страшно). І 4687 Людей відгукнулись за останній рік. На внески читачів працює до третини редакції. Це було круто, це надихало, така підтримка давала надію, що якісна журналістика потрібна українцям, і ми трохи ближче до Європи, ніж показують в теленовинах. 

Я щиро дякую кожному, хто підтримав журналістів LIGA.net. Сподіваюсь, наша робота вас не розчарувала.  

На цьому місці варто б закінчити лист вдячності. Але хочу бути щирим. Мені знову страшнувато за українську журналістику. Donation-підписна модель в Україні виявилась дуже складною справою, і явно не панацеєю для ЗМІ (поки що).  

Декілька цифр, від яких у інвесторів погіршиться настрій. Щомісяця LIGA.net читає 6-7 млн людей. Виходить, що за рік ми конвертували в підписників менше ніж 0,1% щомісячних читачів. Навіть, якщо взяти більш лояльну аудиторію наших соцмереж, все одно буде менше 1%. 

Частину такого результату треба списати на нашу недосвідченість і технічну недосконалість. Але ж 0,1%!?! "З вашим контентом ви зможете конвертувати у підписників близько 1% читачів", – казали нам гуру медіабізнесу. Поки що не змогли, хоча дуже старалися. 

Я б з радістю визнав свою "криворукість", якби у колег по індустрії справи із залученням коштів від читачів йшли набагато краще. Минулого року півтора десятка ЗМІ в Україні запустили краудфандингові кампанії або membership, і на превеликий жаль, в більшості з них ситуація ще сумніша. Мільйони читачів читають їх статті-новини, але підтримати грошима погоджуються лише сотні.  

Чому? 

Українець зі смартфоном, може відчувати себе, як дитина у величезному супермаркеті солодощів: вибір майже безмежний, все безкоштовно і так само шкідливо у великих дозах. І за останні роки особливо солодких цукерок на полицях ой як побільшало. Олігархи та росіяни чудово засвоїли тактики медійного бомбардування, розмиття і заговорення потрібної чи небажаної теми. Для цього потрібно багато різних ЗМІ, Телеграм-каналів, блогерів, експертів.  

Натомість, в Україні є дефіцит довіри до журналістики в цілому. Левова частка всіх коментарів під статтями на LIGA.net приблизного такого змісту: журналюги продажні, знову замовну статтю написали.

Будь-який інвестор скаже, що це погане поєднання для бізнесу – велика кількість конкурентів з глибокими кишенями, які готові дотувати потрібний їм контент до безкінечності, та зневіра більшості українців у ЗМІ загалом.   

І, на мою думку, зробить помилку. Така ситуація – це можливість (яка майже дозріла). 

Якщо продовжувати паралелі з їжею, ми зараз на початку двохтисячних років. Тоді в Україні мало кого турбувало наявність в продуктах харчування ГМО, трансжирів, консервантів, глютену, швидких вуглеводів. А на Заході це вже було мейнстримом. 

Досить швидко суттєвий прошарок суспільства в Україні змінив відношення до споживання, почав охоче платити за якість, а на ідеї здорової їжі виросла чимала індустрія. 

Інформація, так само як і їжа, безпосередньо впливає на якість життя людей. Це вже чудово розуміє велика частина мешканців розвинутих країн. Успішні люди пильно слідкують за свої інфодієтою і обирають платити невеликі гроші за якісні ЗМІ, аніж великі за наслідки безвідповідально медіаспоживання. 

Україна – частина Європи. І за три-п’ять, максимум 10 років у нас буде те ж саме, ЗМІ будуть умовно безкоштовними, якщо а) вони лобіюють чиїсь інтереси (Кремля, олігархів, політиків); б) державні; в) дуже-дуже жовті; г) нікому не потрібні. 

Одна проблема – дожити до часу, коли ця можливість дозріє. 

Тому я дуже вдячний не тільки 4687 Людям, які підтримали LIGA.net у 2020-му, а кожному українцю, який платить за контент чи донейтить українським ЗМІ. 

Ви рятуєте якісну журналістику, захищаєте Україну від російської медіаальтернативи й підштовхуєте нас у європейське майбутнє. 

Не зупиняйтеся!     

Підтримати LIGA.net можна за лінком.