Голова Херсонської облради Владислав Мангер офіційно є підозрюваним в організації вбивства Катерини Гандзюк. Підозру вручив замгенпрокурора Столярчук Юрій.

Тепер є актуальним питання затримання підозрюваного та обрання запобіжного заходу.

Враховуючи тяжкість злочину, в якому підозрюється Мангер (злочин карається позбавленням волі на строк від 10 до 15 років або довічним позбавленням волі з конфіскацією майна), логічним є обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Для цього прокурор повинен довести суду, що менш м’який запобіжний захід (як-то домашній арешт) не зможуть запобігти спробам підозрюваного:

  • переховуватися від слідства, суду;
  • знищення, спотворення будь-який речей, які мають значення для розслідування;
  • впливу на учасників кримінального провадження;
  • вчинення іншого кримінального правопорушення.
  • вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Для розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу підозрюваний має прибути до Києва - клопотання розглядається за місцезнаходженням органу досудового розслідування.

Варіанта 2:

  • Йому вручають повістку про виклик до суду і він приїжджає сам;
  • Суд здійснює привід.

Наскільки нам відомо, повістку не вручали.

Для забезпечення приводу прокурор, слідчий за погодженням з прокурором мали б разом із подачою до суду клопотання про обрання запобіжного заходу подати клопотання про дозвіл на затримання з метою приводу.

Щодо застави. У даному кримінальному провадженні слідчий суддя при обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою має право не визначати розмір застави. Однак КПК при цьому не передбачає заборони для слідчого судді на визначення застави.

Скоріше за все, Мангеру оберуть запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Водночас сподіваємося, що заставу не призначать.

(Джерело - блог автора)