Вважаю за необхідне дати пояснення, щодо публікації в Комерсанті, яку необачно підхопили українські ЗМІ, необережно пов’язавши не зовсім достовірну публікацію з міждержавними відносинами.

КОРИСНІ ДАНІ. про можливе відновлення співпраці українського Антонов і російської вантажний авіакомпанії Волга-Дніпро повідомила російська газета Комерсант. Видання відзначило, що конфлікт Росії та України навколо продовження льотної придатності літаків Ан-124-100 Руслан може несподівано вирішитися мирним шляхом. Пізніше Антонов підтвердив, що виконає роботи з оцінки стану Ан-124-100.

Про конфлікт між Росією і Україною

Конфлікту між Росією і Україною щодо подовження льотної придатності літаків Руслан немає. Є позиція Росії яка намагається звинуватити Антонов в неспроможності виконувати свої зобов’язання, як розробника в частині підтримки льотної придатності, переслідуючи кінцеву мету - домогтись на міжнародному рівні визнання неспроможності Антонова, як розробника в цілому. Зазначу, що претензії з зазначеного приводу лунають виключно з боку Росії, хоча літаки Антонова експлуатуються по всьому світу, і жодна країна, крім Росії, таких претензій не має.

Первинний крок - влада Росії вже призначила ДержНІІ ГА (Російський державний науково-дослідний інститут цивільної авіації., - Ред.) бути уповноваженим органом з подовження ресурсу літакам Ан24/26 та їх модифікаціям. Підкреслюю, не встановила компетентність, як того вимагають міжнародні норми, а призначила.

Врешті такій підхід привів до того, що ДержНІІ ГА, повністю продублював Антонівську експлуатаційну документацію, слово в слово, та обмежився ресурсами встановленими Антоновим, так і не зважившись на більше, чи менше. Який же тут конфлікт?

Про стосунки Волга-Дніпро - Антонов

Антонов не вів, не веде і не збирається вести якіхось закритих перемовин. Перемовини між цими компаніями стосовно подовження ресурсів мають багаторічну історію, починаючи з утворення Волга-Дніпро. І єдиним конфліктним пунктом цих перемовин є вартість робіт. Не метода, не порядок, не терміни ресурсів, що встановлюються, а виключно вартість. Треба зазначити що метода яка встановлена Антоновим для подовження ресурсів, порядок і об’єми робіт цілковито однакові для всіх експлуатантів Ан-124-100, і для Авіаліній Антонова також. Відповідно і вартість однакова для всіх. Є тільки одна компанія яку вартість не влаштовує - це російська Волга-Дніпро. Тому якщо ми і маємо конфлікт інтересів, то він виключно знаходиться в комерційній площині, а не в площині спроможності Антонова виконувати свої зобов’язання. 

Свой интерес в российском небе

Ан-124-100 Руслан

Що ж до місця проведення робіт з огляду и оцінки стану суден компанії Волга-Дніпро то ця компанія має дві бази. Одна в Лейпцигу інша в Ульяновську. Тому фахівці Антонова виїжджають до обох баз відповідно до поданої заявки та дозволу що отримує Антонов від Державної служби експортного контролю України. І так відбувається на протязі вже багатьох років.

Що ж, віддаймо належне фахівцям Комерсанту, які віртуозно вміють створювати фейки.

Про Руслани

В Росії літаки Руслан діляться, так би мовити, на три категорії. Цивільні, що експлуатуються авіакомпаніями. Військові, що внесені до реєстру державних повітряних суден. Військові, що внесені до реєстру цивільних повітряних суден та експлуатуються, так званим, 224 льотним загоном (насправді військовою частиною, на міжнародних повітряних лініях). І всі ці літаки подовжують ресурси та підтримують льотну придатність за різними методами.

Почнемо з літаків Руслан, що внесені до державного реєстру повітряних суден Російської Федерації. Це військові літаки, на них не розповсюджуються міжнародні норми та правила щодо цивільних літаків. На сьогодні уряд Росії поклав обов’язки, щодо підтримки льотної придатності та подовження ресурсів цих літаків на компанію Іллюшин. Це їхнє право. Російська держава всі ризики стосовно цих літаків поклала на себе. І Антонов до цих літаків немає жодного стосунку і відповідальність за них не несе.

Військові літаки Руслан, що внесені до реєстру цивільних повітряних суден Російської Федерації. Тут у Росії проблема. Вважалось, що літаки військові і ресурси можна було б подовжити як військовим, як в першому випадку. Але не можна. Вони несуть на собі знак цивільного судна, і щоб виконувати на них польоти треба застосувати цивільні норми та звертатись до Антонова. А Антонов не займається військовими літаками. Тому такі літаки в Росії, зараз стоять під парканом, без придатності до польотів. От тут і є конфлікт. Але конфлікт внутрішній. Переводьте з реєстру в реєстр та літайте. Але без міжнародних польотів. Та хіба ж можна, ми - Росія.

Літаки Руслан, що внесені до реєстру цивільних повітряних суден Російської Федерації та експлуатуються авіакомпаніями та безпосередньо Волга-Дніпро. Тут слід зазначити що Волга-Дніпро вже на протязі десяти років намагається отримати право подовжувати ресурси літакам Руслан, створивши для цього дочірні компанії AMTES та Volga-Dnepr Technic gmbh.

Яка мета? Відповідно кошти. Та можливість взяти на себе подовження ресурсів другої категорії літаків Руслан. Більш того, Волга-Дніпро близька до мети. Оскільки Росавіація вже направила до Лейпцигу комісію, яка повинна встановити компетенцію Volga-Dnepr Technic gmbh, щодо спроможності підтримки льотної придатності літаків Руслан. В позитивних висновках цієї комісії можна не сумніватись. От тільки до якого сертифікату видати Додатковий сертифікат типу - проблема. Бо літаки Руслан сертифікував МАК, а до виданого ним сертифікату Росавіація видати додатковий не в змозі. Ніхто не визнає.

Читайте также - Миллиарды в асфальт. Украина идет на дорожный рекорд

От і з’ясувалось, що дуже вміло описаний Комерсантом фейк, до реалій життя ніякого стосунку не має. І Верховна Рада ні до чого, і Іл76 тут ні до чого. Вкинута Комерсантом інформація в першу чергу спрямована на покриття маревом реальних дій російської влади, щодо Антонова зокрема та України як авіабудівної держави в цілому.

В заключення, я як посадова особа ДП Антонов, хочу висловити свою подяку державним установам за розуміння та послідовну підтримку Антонова в стосунках з Російським інституціями.

Та висловити свій превеликий жаль українськім ЗМІ.

Свой интерес в российском небе
Юлій Киселев, віце-президент ГП Антонов.
Колонку вперше було опубліковано в особистому Facebook