У 2018 році весь світ обговорював жорстоке вбивство у консульстві Саудівської Аравії в Туреччині. Важко було уявити: в посольстві може статися холоднокровна розправа з розчленуванням, сліди якої ведуть до королівської родини.

Інцидент в Стамбулі перевернув уявлення про дипломатію. Тепер, здається, можливо абсолютно все. Для одних посольства – це база шпигунів, інші приховують там злочинців, треті – торгують наркотиками. У новому спецпроєкті LIGA.net розповідає, як влаштована темна сторона світової дипломатії.

Ми поговорили з істориками, дипломатами і навіть з працівниками спецслужб, які детально розповіли про особливості своєї роботи. Один з них – співробітник Служби зовнішньої розвідки – розповів, що в Італії у росіян резидентура складає близько 80 осіб: "З огляду на те, що в посольстві працює понад 200 осіб, то їх резидентура – третина всієї дипмісії".

Ми розпочали цей текст зі згадки про вбивство журналіста у столиці Туреччини. Ця історія також починається у Стамбулі. Але на тисячу років раніше, коли великий князь київський Олег тріумфально переміг оборону міста. Тим, хто програв, була висунута ​​умова: цілий квартал повинен відійти в постійне користування Київській Русі. Офіційно – з метою торгівлі. Але тільки офіційно.

Чому і як з'явились посольства: від давнини до сьогодення, коли сучасні українські шпигуни працюють у багатьох країнах світу.

Це анонс. Цей текст написаний за підтримки тисяч передплатників LIGA.net. Повна версія вже розіслана нашим "Партнерам". Оформіть підписку "Партнер" на сайті або на Патреоні. І ми надішлемо вам цей спецпроєкт українською і російською мовами. Ми також відключимо для вас рекламу і надсилатимемо щотижня переказ найкращих історій планети від топвидань.

Читайте також один з минулих спецтекстів у відкритому доступі: 
Грішний трон Кирила. Історія про великі гроші, розпусту, амбіції та ФСБ