Війна в космосі неминуча. А з кожним роком її перспектива стає все ближче, адже безліч країн нарощують військово-космічний потенціал. Сьогодні ринок "зоряних війн" оцінюється приблизно в $740 млрд, а до 2025 року перетне позначку в $1 трлн. Проте, коли кажуть про війну в космосі, зазвичай уявляють собі космічні кораблі, піхоту та лазерні автомати (поки що до цього ще далеко). Але "перша космічна" вже відбулась – вона сталася 30 років тому. На Землі. І наступна війна обов'язково торкнеться орбіти.

"Космічні об'єкти неминуче стануть цілями будь-якої великої війни. Отже, війна пошириться і на космос, адже збройні сили у всьому світі значною мірою покладаються на космічні системи", – розповідає LIGA.net професор міжнародного космічного та військового права в університеті Аделаїди Дейл Стівенс

Небезпечним наслідком такого конфлікту, каже вчений, буде знищення цивільних супутників, які можуть використовуватися у військових цілях: "Сам факт, що ми спілкуємося між Україною та Австралією, відбувається через супутники, які надають необхідну позначку дати і часу, що дозволяють інтернету працювати".

Вчений припускає, що якщо в майбутньому людство почне селитися на Місяці або інших небесних тілах, цілями війни можуть стати космічні кораблі й астронавти: "На жаль, конфлікт – це частина нашої природи, і він, найвірогідніше, відбуватиметься всюди, де є людство".

У новому масштабному спецпроєкті LIGA.net разом зі знаними публіцистами і вченими шукає відповідь на запитання, як виглядатиме Друга космічна війна (і що відбувалось під час першої), як країни готуються (хто вже готовий), скільки витрачають грошей, якою зброєю будуть воювати. І чим це все загрожує людству.

Хто саме буде головними гравцями майбутнього протистояння? США – беззаперечне перше місце за всіма параметрами. За ними – Китай. Третя країна з катастрофічним відставанням – Росія, але вже найближчими роками вона поступиться Індії і зовсім покине трійку. В нашому спецроєкті ми розібрали кожну країну і її можливості.

Цей текст написаний за підтримки тисяч передплатників LIGA.net. Він вже надісланий всім нашим Партнерам. Підтримайте створення таких текстів, оформивши щомісячну передплату на сайті від 200 грн / міс або на Патреоні. І ми надішлемо вам цей спецпроєкт українською і російською мовами. Крім спецтекстів, ми також відключимо для вас рекламу і будемо надсилати щотижня переказ кращих історій планети від топвидань.