"TENET" - сильне кіно (далі можливі спойлери). Його треба дивитись кілька разів, щоб остаточно розплутати кожен кадр та помітити алмази, приховані режисером Крістофером Ноланом.

Але це ігри логіків-шукачів. Забавки з часом. Вони все ще змушують мозок моторошно зводити події на екрані. Моторошно, бо мозок починає жити реальністю, яку створив геній. Так явно і дотично, що це відчуваєш фізично, починаєш бачити світ у двох вимірах і з подивом розумієш, що до цього можна звикнути. Нолан - геній. Але це ігри логіків-шукачів.

В "Інтерстеларі", наприклад, такий глядач отримав дозу задоволення не від роздираючого серце повернення Купера до помираючої Мьорф, не від оскароносного саундтреку Циммера, а від тріумфальної розгадки: "Ти хіба не зрозумів? Немає ніяких "вони". Це люди. Ми самі відправили нас сюди і збудували це. Так, не зараз. Інші люди. Але це - ми самі".

В ”Початку" такий глядач не притамовував подих від болісного розлучення батька і дітей, обличчя яких тікають від героя, як і його дружина. І вже не знаєш, на якому ти світі. Але вже і немає різниці, чи впаде дзига в фіналі. Ні, такий глядач отримував задоволення перш за все від самої можливості через екран заглибитися далі на новий рівень підсвідомості. Ніколи Голівуд не робив це так бездоганно і з любов‘ю до логічних деталей.

"TENET" став тріумфом часово-просторових пошуків Нолана. В цьому це досконала картина, яка змушує мозок нервувати через, здавалося би, раптову обмеженість. Потім змушує вчитись бачити світ інакше, що спочатку лякає. І в кінці розставляє логічні пастки, яких безліч. Моя улюблена: чи справді маленький хлопчик, обличчя якого показали винятково в кінці - це той самий помічник Ніл, який постійно рятує героя?

Складно перерахувати всі таємниці цього справді великого кіно. Але це, як не прикро, загадки для логіків.

Новий фільм Нолана майже повністю позбавлений головного відчуття, яке було центральним кварталом усіх його минулих фільмів - його новий фільм позбавлений любові.

"Початок" - драма чоловіка, який втратив дружину і не може повернутись до дітей. "Інтерстелар" - драма і чоловіків, і жінок, які втрачають одне одного, знаходять і знову втрачають. Кожен раз, коли я дивлюсь ці картини, всередині мене буря. Всередині мене велике співчуття. Я живу ці фільми поряд з героями. Знаходжу поряд з героями. І разом з ними втрачаю. Я живу з ними ціле життя.

У фільмі "TENET" любові настільки мало, що її можна навіть не помітити. Тобі немає кому співпереживати. Герої надто розумні для тебе. Герої не відчувають емоцій. Герої навіть дивуються так, що ти сам дивуєшся, чому вони ТАК МЛЯВО дивуються.

Немає відчуттів. Немає пристрасті. Немає втрати. Немає перенесення в біль героя. Як немає і радості. За винятком задоволення від розгадування логічних схованок і поворотів.

І все ж фільм Нолана - це велике кіно. Велика гра з розумом. Фільм, який збере Оскари. Фільм, який потрібно дивитися, щоб тренувати розум і спробувати новий досвід після перегляду у кіно: "дійди до виходу, не уявивши, що ти це вже зробив і це лише повторення".

Будь-який режисер приречений до порівнянь із самим собою. Але особисто для себе я вирішив не порівнювати, а отримувати задоволення. Чи отримав я його менше, ніж очікував? На жаль. Чи став Нолан для мене ще більш геніальним режисером / сценаристом? Безперечно.