Кабмину предлагают лечить коронавирус травяной настойкой. Предлагает Академия меднаук
Иллюстративное фото: pixabay.com

Президент Академії меднаук Віталій Цимбалюк просить впровадити для профілактики та лікування COVID-19 медикам та пацієнтам спиртову настоянку "Протефлазід". 

Про це йдеться в листі президента академії Віталія Цимбалюка на ім’я прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, копія якого є в розпорядженні LIGA.net. В ньому йдеться про те, що вітчизняний виробник ТОВ НВК "Екофарм" "виробляє противірусний препарат прямої дії на РНК- та ДНК- вмісні віруси"

Лист датований 23 березня 2020 року, коли в Україні уже було 73 офіційно підтверджені випадки COVID-19 та три смерті.

Аргументи президента Академії меднаук 

"Лікарський засіб зареєстрований в Україні під торгівельною назвою “Протефлазід” (для дітей використовується лікарська форма під торгівельною назвою “Флавовір”) та рекомендований МОЗ з 2001 року для профілактики грипу і гострих респіраторних вірусних інфекцій", - сказано в листі.

Читайте нас в Telegram: проверенные факты, только важное

Цимбалюк пише, що 20 березня 2019 року - тобто на рік раніше - він ознайомився зі звітом, співвиконавцем якого є Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Академії меднаук України. 

Кабмину предлагают лечить коронавирус травяной настойкой. Предлагает Академия меднаук
Лист передали у розпорядження LIGA.net

В ньому, зі слів Цимбалюка, сказано, що “висновки звіту, одержані з використанням комп’ютерного моделювання та дослідження на культурах клітин, вказують на можливу ефективність препарату "Протефлазід" для лікування коронавірусної інфекції COVID-2019”.

Базуючись на цих висновках, президент Академії меднаук пропонує негайно використати цей препарат для профілактики та попередження ускладнень медикам, лікування тих, у кого виявили підозру на коронавірус, та й взагалі усіх пацієнтів, які лежать в стаціонарі. 

Але є багато "але"

Біофізик, доктор фізико-математичних наук, провідний співробітник Інституту фізики НАН України Семен Єсилевський каже, що цей препарат не має доведеної ефективності. Простіше кажучи, це - "фуфломіцин", пояснює він. Мова йде про спиртову настоянку з двох трав: трава війника наземного 500 г/1000 мл і трава щучки дернистої 500 г/1000 мл.

"У світі немає жодного противірусного препарату у вигляді трав’яної настоянки з доведеною ефективністю. "Протефлазід" не допомагає від вірусів", - стверджує Єсилевський. Роздрібна ціна за флакон “Протефлазіда” 300-350 грн. 

Ще в грудні 2017 року відомий розвінчувач медичних міфів MedGoblin (так назвав себе кандидат медичних наук, анестезіолог-практик Андрій Сем’янків) пояснював, чому цей препарат не має доказової ефективності і що не так з його дослідженнями. Потім знову спростовував інформацію про користь препарату у 2018 році. 

Подписывайтесь на рассылки Liga.net - только главное в вашей почте

Знову довелося спростовувати у 2020-му році, коли "Протефлазід" почали рекламувати як профілактику від COVID-19.

Сем’янків пояснював: "Протефлазід" на 96% складається зі спирту. У цьому спирті розчинили дві травички - щучку і вейник. Препарат продається уже двадцять років. За десятиліття цим препаратом обіцяли допомогти не тільки у лікуванні коронавірусу, але й герпесу, гепатиту, грибку, ГРВІ і навіть ВІЛ". 

Коли заступника директора компанії Екофарм Олександра Гриневича під його дописом про препарат і його вплив на коронавірус запитали, чи є про це наукові публікації, він відповів: "Обов’язково будуть".

Кабмину предлагают лечить коронавирус травяной настойкой. Предлагает Академия меднаук
null

Аргументи виробника 

У коментарі LIGA.net Гриневич сказав: "Ми не стверджуємо, а говоримо про те, що він може бути активний при COVID-19". 

Він каже, що діючу речовину попробували спочатку на комп’ютерній моделі, яку зробили китайці. А потім - на культурах клітин та коронавірусі (але не COVID-19) це перевірили і нібито побачили, що діюча речовина Протефлазіду блокує розмноження вірусу. 

Але це не доказовий метод, каже медик Сем’янків: "Жодних подвійно засліплених, рандомізованих, плацебо-контрольованих клінічних досліджень, які б доводили ефективність цього препарату для інших хвороб, немає".

"Можливо, наш препарат буде блокувати. Ніхто не стверджує. Ми говоримо передпосилки, які можуть бути. В нас немає конкретних даних. Але якщо будемо чекати ще рік, вмре ще 100 тисяч людей. Розумієте, про що йде мова? Тому пропонуємо використати. Буде ефект - спасемо людей", - каже Гриневич. Він продовжує рекламувати цей препарат та розвозити його в медзаклади як противірусний.

І каже, що мова не йде про гроші, і президент фармкомпанії готовий безоплатно надати препарат.

LIGA.net намагалася зв’язатися із самим президентом Академії медичних наук для коментаря, але він збиває дзвінки.

UPD. На пресконференції Віталій Цимбалюк сказав, що препарат ефективний, на основі його вивчення написали 9 докторських та 38 кандидатських дисертацій. Також двічі наголосив, що "препарат не шкідливий".

"Наскільки він буде ефективний при коронавірусі? Подивимося. 15 капель в день профілактично всі можуть приймати. Доступний, щоб його придбати", - заявив президент Академії меднаук. І додав, що цей препарат рекомендуватимуть включити у протоколи лікування.