Володимир Гундяєв (Кирило) зробив блискучу кар'єру в релігії. На 2021-й рій він дуже багата людина (ймовірно) з маєтками у всій Росії, автопарком, сотнями слуг, готових виконати будь-яке бажання. А ще у нього є впливові покровителі в Кремлі і на Луб'янці.

Шлях у велику віру розпочався для нього в 18 років, коли його наблизив до себе завербований КДБ священник. Можна сказати, що все своє життя Володимир Гундяєв провів під контролем спецслужб. А, отримавши позивний "Михайлов", і сам почав будувати імперію в православному світі, невідривно пов'язану з державним апаратом.

Іншого досвіду у Гундяєва не було. Тому навряд чи він вважає, що робота на спецслужби – це щось неправильне. Але якщо за часів СРСР співпрацю з КДБ можна було виправдовувати можливими антирелігійними гоніннями, то сьогодні роботу на ФСБ виправдати цим не вийде.

Служителі російської церкви співпрацюють зі спецслужбами добровільно, допомагаючи Росії через релігію поширювати політичний вплив за кордоном, розповідають LIGA.net багато колишніх служителів РПЦ.

В Україні РПЦ діє через Українську православну церкву (Московського патріархату). Наприкінці минулого року в опитуванні Центру Разумкова 22% українців називали себе парафіянами УПЦ (МП). Мова про мільйони людей і гігантський вплив на внутрішню ситуацію в країні. Проте роль російської церкви в Україні слабшає з кожним роком – в тому самому опитуванні 32% українців назвали себе парафіянами Православної церкви України (ПЦУ).

Ми розповідаємо історію глави Російської православної церкви: як КДБ/ФСБ інтегрувалася в РПЦ; скільки коштує русскій мір Гундяєва-Путіна; скільки грошей в розпорядженні РПЦ. Ми також знайшли і поспілкувалися з церковними служителями, яких Кирило вигнав – зокрема, за відмову працювати на ФСБ.

Що обіцяв Кирило Путіну до 2014 року і чому не зміг реалізувати плани – велика історія від LIGA.net.

Читайте також попередній текст циклу: Перший серед рівних. Як влаштований православний світ патріарха Варфоломія.

Цей текст написаний за підтримки тисяч передплатників LIGA.net. Повна версія розіслана нашим "Партнерам". Підтримайте створення таких текстів, оформивши щомісячну передплату "Партнер" на сайті або на Патреоні. І ми надішлемо вам цей спецпроєкт українською і російською мовами. Крім спецтекстів, ми також відключимо для вас рекламу і надсилатимемо щотижня переказ кращих історій планети від топвидань.